Albertslund Maxi Lygte

1980 e.kr.

Albertslund Syd, Albertslund Kommune

I 1963 tog man spadestikket til Albertslund Syd. Et tæt-lav boligområde med et stisystem til cykler og fodgængere. Til at lyse stierne op valgte man Albertslundlampen, designet af Jens Møller-Jensen i samarbejde med Louis Poulsen.

Jens var studerende på arkitektskolen, da han designede lampen. Det var hans far arkitekten Viggo-Møller Jensen, der sammen med Tyge Arnfred, havde tegnet Albertslund Syd. De havde egentlig bestemt sig for en gadelygte, men Jens mente, han kunne lave en bedre og billigere. Hjemme i sit værksted designede han en prototype på 1 uge. Alle kunne lide den, og så blev den sat i produktion.

Lampen fik i 2000 den prestigefyldte ”Klassikerpris” af Dansk Designråd; en anerkendelse for godt, dansk design, der har holdt sig uændret i 25 år.

Den udstillede lampe er en maxiversion, der kunne ses i bybilledet fra 1980. Indenfor det sidste årti er der også kommet en LED-version. Albertslund Kommune har stadig et kærligt forhold til godt lys, og er de seneste år blevet et frilandstestcenter for intelligent og bæredygtigt design i gadebelysningen.