Brændevinsanker

1880 e.kr.

Roskilde Kro, Albertslund Kommune

Ankeret rummer ca. 1,25 liter brændevin, og har tilhørt Ludvig Olsen. Han var fængselsbetjent i Vridsløselille Statsfængsel. Brændevinen blev hentet på Roskilde Kro på Roskildevej, hvor man brændte den stærke drik af kartofler. Kroen havde i midten af 1800-tallet, Sjællands største produktion af brændevin. Kroens kedel rummede 1.300 liter.

Produktionen stoppede i 1902. På det tidspunkt var der kun 3 landbrænderier tilbage på Sjælland. Resten var opkøbt og nedlagt af De Danske Spritfabrikker, der blev oprettet i 1881.

Brændevinen var en hverdagsdrik for arbejdere i 1800-tallet. Med indtaget af drikken kunne man bedre klare hårdt arbejde. I 1917 blev der indført en skat på brændevin, og prisen steg med 1000 pct.!. Der var sparetider under 1. Verdenskrig, og Danmarks regering mente, at det var bedre at bruge kartofler som mad end som grundlag for spiritus. På den måde fik vi den første skat på ”luksusvarer”, og alkoholforbruget faldt dramatisk. Det er først nu, 100 år senere, at vi oppe på samme alkoholforbrug igen!