Pedersen Bike

1886 e.kr.

Marbjerg, Høje-Taastrup Kommune

Mikael Pedersen blev født i Marbjerg i 1855. Allerede som lille dreng begyndte han at interesse sig for mekanik og opfindelser. Han blev uddannet smed og opfandt mange nyttige ting til landbruget; bl.a. et tærskeværk til korn og en forbedring af en mælkecentrifuge. Centrifugen bragte ham til England, hvor han bosatte sig i landsbyen Dursley. Med sig havde han tegninger til en ny type cykel. En ordentlig cykel, i stedet for datidens med kæmpestore forhjul og hårde sadler. Dursley-Pedersen Bike blev patenteret og populær i mange lande. Indtil 1914 blev der produceret ca. 30.000.

Pedersen var gift 3 gange. Han var meget glad for musik, fest og alkohol i store mængder, og holdt ikke styr på sine penge. 1910’erne blev en lang nedtur, og i 1920 blev han fundet på gaden i London, hvor han solgte tændstikker. Han kom til København og døde ensom og fattig i 1929.

Men historien ender ikke der. I 1978 fandt cykelsmeden og christianitten Jesper Sølling de gamle tegninger, og syntes, at cyklen var genial. Han satte den igen i produktion, og Pedersen-cyklen var genfødt som christianiacykel. I Dursley havde man aldrig glemt den farverige opfinder, som pludselig forsvandt. Nu begyndte mange brikker at falde på plads, og i 1995 blev hans jordiske rester gravet op fra Bispebjerg Kirkegård, og fragtet til Dursley i en portvinskasse, hvor han fik en flot begravelse og et mindesmærke.