Afspil lydfil

Somaliske smykker

2014 e.kr.

Taastrup, Høje-Taastrup kommune

Smykkerne tilhører den somaliske kvinde Zainab (f. 1983). I dag bor hun i Høje-Taastrup Kommune, hvor hun arbejder i en børnehave. Zainab stammer fra en veluddannet familie fra Mogadishu, hovedstaden i Somalia. Hendes far var embedsmand for regeringen, og hendes mor arbejdede som skolelærer. I 1991 blev Somalias mangeårige leder Siad Barre væltet ved et militærkup. Det blev startskuddet til en langvarig borgerkrig, der betød at Zainabs familie måtte flygte ud på landet. Selv dér var familien ikke i sikkerhed. Zainabs far og to af hendes søskende blev dræbt, og hendes mor blev enke med tre børn.

En ven af familien tog den 12-årige Zainab og hendes lillebror på 11 år med til Pakistan. Det var ikke muligt at få hele familien afsted, så Zainabs mor og en søster måtte blive tilbage i Somalia. De to børn boede sammen med vennens familie i et års tid, indtil familien flyttede videre til Saudi Arabien. Zainab og hendes lillebror blev afleveret i en FN flygtningelejr i Islamabad.

I flygtningelejren var Zainab og hendes bror stort set overladt til sig selv. De delte en lille lejlighed med andre uledsagede flygtningebørn, og fik hver måned lidt penge fra FN, som de levede for. Da Zainab var 17 år mødte hun sin mand. Han kom også fra Somalia, og studerede på universitet i Islamabad. Hun blev hurtigt gravid, men ægteskabet holdt ikke. Året efter i 2002 fik Zainab, sammen med sin bror og lille datter, status som FN kvoteflygtning, og kom på den måde til Danmark.